Властите в най-големия турски град Истанбул обявиха, че забраняват провеждането на ежегодния гей парад по-късно този месец, позовавайки се на проблеми с осигуряване на безопасното провеждане на мероприятието, цитирани от „Франс прес”.

Валията на Истанбул обяви в съобщение, че е запознат с разпространяваната в медиите и социалните мрежи информация да се проведе парадът на 26 юни, но призова гражданите да не следват призивите за участие и да се съобразят с предупрежденията на полицията.

През последните 12 години парадът се проведе без инциденти с изключение на миналата година, когато полицията използва сълзотворен газ преди началото на събитието. Парадът се превърна в най-голямото подобно събитие в мюсюлманска страна в света. Хиляди участват в парада.

В съобщение на валията се казва, че „няма да бъде издадено разрешение...за среща или марш на основата запазване безопасността и обществения ред”.

Призоваваме нашите скъпи граждани на Истанбул да не призовават за участие и да изпълнят предупрежденията на полицията”, допълва се още.

През последните месеци Турция беше разтърсена от редица атентати.