ЕС не е добре подготвен да се защити от влиянието на Китай в европейската политика.

Това става ясно от изследване, проведено от два германски института - Mercator Institute for China Studies и Global Public Policy Institute, информира "Политико".

В материала се предупреждава, че Брюксел обръща повече внимание на Русия на Владимир Путин, отколкото на действията на Пекин. Допълва се, че ЕС пренебрегва растящото влияние на Китай, което е опасност за европейската общност.

Според авторите на изследването политическото влияние на Пекин в Европа е по-последователно в средносрочен и дългосрочен план в сравнение с Кремъл.

Растящото влияние на Пекин е опасност за Европа, предупреждават авторите, защото "политическият модел на Китай е основан на авторитарен режим, който е със стремеж да подсили дълбоко нелиберална държава под наблюдение у дома, докато в същото време изнася или най-малко се опитва да популяризира политическия и икономическия си модел на развитие в чужбина".

В изследването се казва още, че стратегическите инвестиции на Китай в периферните страни членки на ЕС като Гърция и Унгария насърчават държавите от Източна Европа публично да хвалят китайските политики.

"Няколко бивши германски и френски министри в момента са на китайска заплата и използват контактите си в настоящите правителства, за да увеличат гласа на Китай", пише още в изследването.

Авторите заключават, че Китай "не само e пред вратите на Европа, а вече е в нея".