Палестинското движение Хамас сформира собствени сили за военноморска отбрана, съобщава РИА Новости, позовавайки се на израелския интернет портал „Уай нет".

Новата структура за военноморска отбрана все още няма на въоръжение нито един кораб, но като нейна основна задача се посочва противодействие на операциите на силите на Израел по бреговете на палестинския анклав. Като друга задача се посочва и борбата с трафика на наркотици, постъпващи в сектора Газа по морски път.

Бойците от новата структура на Хамас са започнали с монтиране по бреговете на палестинския анклав на няколко голямокалибрени картечници и миномети. Военноморските сили вече са рапортували за първите си успехи.

Представител на Хамас е съобщил и за това, че израелците вече са престанали да обстрелват бреговете на ивицата Газа и рибарски лодки.

Мисля, че те са осведомени за това, че бойците на Хамас и новите военноморски сили разполагат с тежка артилерия, завладяна по време на боевете за Газа от пропрезидентските силови структури.

Представители на Хамас по-рано съобщиха, че в последно време в Газа са забелязани няколко случая, когато местни рибари предоставят информация на израелски катери.