Най-малко 37 милиона души са разселени в резултат на предприетите от САЩ войни срещу терора от 11 септември 2001 г. Това се посочва в ново проучване като част от проекта "Цената на войната" на Университет "Браун", пише "Ню Йорк таймс".

Според авторите на проучването повече хора са разселени по време на този период в сравнение с разселените от конфликт от 1900 г. с изключение на Втората световна война.

Откритията са публикувани днес, седмици преди САЩ да навлязат в двадесетата си годишнина от подетата борба срещу тероризма, която започна с инвазия в Афганистан на 7 октомври 2001 г. В изследването се казва, че за първи път се посочва броят на хората, разселени от военните действия на САЩ по време на този период.

Вестникът отбелязва, че откритията са изнесени в момент, когато САЩ и други западни държави все повече се обявяват против приемането на бежанци, след като антимигрантските страхове засилиха подкрепата за политиките на затворени граници.

В проучването е включен броят на разселените хора, предимно цивилни, във и от Афганистан, Ирак, Пакистан, Йемен, Сомалия, Филипините, Либия и Сирия. Авторите предупреждават, че това е консервативно изчисление и че реалният брой може да варира от 48 милиона до 59 милиона души. Калкулацията не включва милионите разселени хора в държави с по-малки операции на САЩ срещу тероризма, включително Буркина Фасо, Камерун, Централноафриканската република, Чад, Демократична република Конго, Мали и Нигер.

Докато САЩ не е единствената причина за миграцията от тези държави, авторите казват, че страната е имала доминираща или съдействаща роля в тези конфликти.

В Сомалия 46% от населението е разселено от 2002 г., когато американски сили отново започват бойни операции в страната.

В проучването също се посочва, че 25,3 милиона души са се върнали в родните си държави или региони. Някои от завърналите са жертва на депортация.