Руски войник застреля 8 души във войскова част в сибирския град Чита, съобщава изданието chita.ru. Още двама души са ранени.

На 25 октомври вечерта, във войскова част № 54160, наборникът Рамил Шамсутдинов е открил огън срещу колегите си, като е убил двама офицери, четирима наборни войници и двама наемници. Не е известно какво е състоянието на двамата ранени.

Причина за масовото убийство са извращенията сред войниците, плод на армейската йерархия, основана на продължителността на стажа им в армията.

Изданието Newsader съобщава, че младежът не е издържал системните побои и унижения. Той е планирал отмъщението си старателно и методично, а след стрелбата не се е опитал да избяга. Според други източници, той се е опитал да избяга, но е бил задържан.

Шамсутдинов е положил клетва на 18 август - след месец и половина обучение в учебна рота. Тормозът върху него и останалите новобранци е бил толкова нетърпим, че много от колегите му използвали всеки повод, за да се опитат да влязат в местната болница за лечение.

Основни инициатори на тормоза са били четирима от "старите" войници, които упражнявали насилието "с вещина", пред свидетели, но на места, където няма камери. Последиците от побоите не били тежки - не се е стигало до счупвания, но травмите били много болезнени. При медицинските прегледи Шамсутдинов не смеел да каже каква е истинската причина за натъртванията и кръвонасяданията, защото рискувал да стане жертва на още по-жестоки побои. Междувременно му е бил отнет мобилният телефон.

Младежът излязъл от равновесие, когато опитали да го принудят да почисти тоалетната чиния в караулното "със собственото си лице" - след изнурителна строева подготовка във времето за почивка и учене на устава вместо сън. Един от младшите офицери натискал главата му в тоалетната, а друг му нанесъл побой, след като новобранецът въпреки всичко не се подчинил.

На следващия ден, в помещението за зареждане и разреждане на оръжието, той открил огън срещу мъчителите си с автомат. Целел се на нивото на гърдите и главата. След като паднали на пода, продължил да стреля - някои от били с бронежилетки и оцелели след първите изстрели.

При разпита по-късно Шамсутдинов е признал, че не е имал намерение да убива единия от офицерите и двама от войниците, които също като него били изтезавани от "старите" войници - единия от тях дори е смятал за приятел. По думите му, лошото осветление в помещението му е попречило да види точно в кого стреля.

Практиката по-старите войници да налагат тормоз над новобранците и да ги унижават е известна в руската армия като "дедовщина".