Ракетите удариха друга американска база в Сирия в петък след удар на САЩ срещу съоръжения, контролирани от подкрепяни от Иран групи, съобщава The Hill.

Ракетните атаки срещу базата "Грийн Вилидж", разположена в газовото поле Ал-Омар в североизточна Сирия, не са причинили жертви, според майор Джон Мур, говорител на Централното командване на САЩ (CENTCOM).

Вашингтон нанесе ответни удари в четвъртък вечер срещу подкрепяни от Иран бойци, след като удар с дрон уби американски изпълнител и рани петима американски военнослужещи заедно с друг изпълнител по-рано същия ден.

Ударът с дрон е извършен от групи, свързани с Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция, според Пентагона, в коалиционна база близо до Хасака в североизточна Сирия около 13:38 часа местно време в четвъртък.

След извършването на ответните удари в отговор на атаката с дрон, командирът на CENTCOM, генерал Майкъл Курила, каза, че САЩ "винаги ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят нашите хора и винаги ще реагират във време и място по наш избор".

"Подготвени сме за мащабни опции в лицето на всякакви допълнителни ирански атаки", каза Курила в изявление. "Мислите и молитвите на Централното командване на САЩ са със семейството на убития наш контрактор и с нашите ранени военнослужещи и контрактор".

"Нашите войски остават в Сирия, за да гарантират трайното поражение на ИД, което е от полза за сигурността и стабилността не само на Сирия, но и на целия регион", продължи той.

Около 900 американски войници са базирани в източна Сирия, за да обучават и подпомагат съюзническите бойци в конфликт срещу ДАЕШ.

Подкрепяните от Иран групировки са атакували американски войски в Сирия най-малко 78 пъти от 2021 г. насам, каза Курила на изслушване на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите тази седмица.

Представителят Дон Бейкън (R-Neb.) отговори, че броят на атаките е "голям брой". "Трябва да се фокусираме повече върху това, че Иран прави това", каза той.

САЩ удариха обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Сирия

САЩ удариха обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Сирия

Напрежение в ключов регион