Сръбският президент Александър Вучич благодари на Русия за помощта в борбата с новата пандемия на коронавирус в страната. Той направи това в реч пред Общото събрание на ООН.

"Трябва да благодаря много на нашите европейски партньори, на нашите китайски приятели, както и на нашите руски приятели," каза сръбският президент, цитиран от ТАСС.

Той изрази благодарност и към Световната здравна организация, като добави, че Сърбия е оказала помощ и на други страни.

Сръбският президент заяви, че страната му се гордее със специалните си отношения с Китай и Русия.

"Пълноправното членство в Европейския съюз е външнополитически приоритет на Република Сърбия," каза сръбският лидер. "Нашият европейски път обаче не изключва ангажираност за развитие на сътрудничество и задълбочаване на отношенията със страни от всички региони."

Вучич иска първи да тества руската ваксина срещу коронавируса

Вучич иска първи да тества руската ваксина срещу коронавируса

Първи ще приема тази ваксина,

"Ние ценим партньорските отношения със западните страни, включително по-интензивно сътрудничество със САЩ, но в същото време се гордеем с изключителни отношения с Руската федерация и Китайската народна република," добави той. "И, както виждате, ние не крием това, ние сме много горди от приятелствата си."

По-рано тази година Сърбия поиска помощ от Русия за борба с новата пандемия на коронавирус.

Сърбия прие екип от 87 души - военнослужещи, военни медици, вирусолози, специалисти по радиационна, химическа и биологична защита.

Страната получи и специално медицинско оборудване, защитно оборудване и шестнадесет военни превозни средства.

Между 3 април и 18 май руските части работиха в социалните заведения в над 40 сръбски градове.

Дезинфекцирани са над 376 сгради и около 500 км магистрали и пътища. Осем медицински екипа изследваха и лекуваха 881 нови пациенти с коронавирус.