Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини чужди разузнавателни служби в подбуждане на протести по улиците на Белград късно във вторник близо до парламента. Това коментира той в сряда в специално обръщение към нацията, цитиран от ТАСС.

"Станахме свидетели на агресивен политически протест, който беше незаконен, не беше съгласуван с полицията и беше проведен в нарушение на законодателството", обясни Вучич.

"Десни радикали, членове профашистки организации, екстремисти атакуваха Народното събрание, яростно атакуваха сръбски полицаи за няколко часа, обиждаха ги, хвърляха камъни върху тях и ги биеха. Полицията им отговори едва след като влязоха в залата на парламента."

"Протестиращите използваха ножове, камъни и коктейли Молотов. Протестът беше добре организиран, имаше влияние на чуждестранни фактори и чуждестранни служби, нашата полиция внимателно ще разгледа това", отбеляза Вучич.

Сръбският президент свързва протестите и сблъсъците с полицията с предстоящите преговори за Косово, председателствани от ЕС. "Сръбската делегация се насочва към преговорите за Косово под голям натиск. Няма да сме там толкова силни, колкото бихме могли да бъдем", коментира той.

Той подчертава, че никой не може да изплаши Сърбия за да се подчинява. "Няма да позволим на никого да унищожава бъдещето на Сърбия и всичко, което е изградено и създадено тук".

Десетки ранени и арестувани при сблъсъците в Белград

Десетки ранени и арестувани при сблъсъците в Белград

Протестиращи щурмуваха парламента в Белград