Сръбският президент Александър Вучич посочи Ана Брнабич за министър-председател в понеделник, като заяви, че има доверие в нея, предаде N1.

Дадох мандат на Бърнабич да сформира ново правителство, каза той на пресконференция след заседание на председателството на неговата Сръбска прогресивна партия.

Вучич каза, че е взел решението след консултации с партиите в парламента, в рамките на определения от закона срок. Той каза, че на срещата са обсъдени няколко кандидати за министър-председател.

"Имам високо мнение за Ана Бърнабич. Тя се справи добре и в интерес на Сърбия и няма за какво да я критикуваме. Мисля, че тя е добър избор ", каза той.

Решението му бе очаквано.

Припомняме, че Бърнабич е премиер на Сърбия от 2017 година насам. Тя е първат жена, заемала този пост в страната. 

Президентът каза, че е предложил на Брнабич да помисли за въвеждането на две нови министерства - едното за правата на човека, равенството между половете и социалния диалог, а другото - за семейните грижи, децата и демографията.

Той каза, че работата на новото правителство сега е да вдига пенсии и заплати, да продължи проектите за строителство на пътища и железопътни линии и да стартира нови проекти като метрото в столицата Белград и да подобри здравеопазването.

Вучич каза още, че "е важно да укрепим нашата армия и полиция".