Президентът на Сърбия Александър Вучич предприема офанзива в опит да се намери решение на проблема с Косово. Вучич ще проведе разговори с Владимир Путин, администрацията на Доналд Тръмп и Еманюел Макрон през следващите няколко месеца, пише сръбският "Блиц".

Изданието отбелязва, че диалогът между Белград и Прищина ще започне в Брюксел след по-малко от месец.

Съдбата на Косово се решава на 15 септември

Съдбата на Косово се решава на 15 септември

Ключови срещи на Вучич с Путин и Тръмп

Всекидневникът отбелязва, че е научил, че сръбски топ представители ще предприемат дипломатическа офанзива през септември.

Според изданието, позовавайки се на източници, вицепрезидентът на Индия ще пристигне на визита в Белград, а след това Вучич трябва да се срещне с руския лидер Владимир Путин.

"Тази среща вече е договорена, остава да се разбере къде ще е срещата между двамата президенти - в Москва или Владивосток", сподели източник пред "Блиц".

Сърбия подкрепя разделяне на Косово по етнически линии

Сърбия подкрепя разделяне на Косово по етнически линии

Подкрепям разделяне на Косово - това е моята политика

Сръбският лидер ще пътува до Русия за консултации с Путин преди ежегодната среща на Общото събрание на ООН от 24 до 28 септември, където Вучич ще говори на една от сесиите.

Изданието продължава, че Вучич ще види Доналд Тръмп на форума в Ню Йорк и ще разговаря с няколко представители от администрацията на американския лидер.

Няма да има разделяне на Косово, няма да има и автономия за сърбите, обяви Тачи

Няма да има разделяне на Косово, няма да има и автономия за сърбите, обяви Тачи

Държавният глава предлага само корекция на границите

Преди международните срещи президентът на Сърбия планира още едно посещение в Косово, където ще разговаря с косовските сърби. Също е потвърдено, че той ще пътува до Китай за участие в икономически форум.

До края на годината президентът на Франция Еманюел Макрон трябва да посети Сърбия. Най-вероятната дата е между 3 и 5 декември, допълва вестникът.