Сърбия е под натиск да загуби енергийната си сигурност, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич и добави, че няма да позволи страната, която сега е износител на електроенергия, да стане най-големият вносител, съобщават медиите в Сърбия.

Сърбия има лигнитни въглища и няма да се откаже от тях, въглищните електроцентрали ще бъдат затворени, когато и Полша ги затвори, заяви Вучич.

Според Вучич, екологията се е превърнала в тема номер едно в Сърбия, въпреки че има много по-важни теми за него. Промяната показва, че хората живеят по-добре, твърди той, но добавя, че Сърбия е подложена на допълнителен натиск да загуби енергийната си сигурност.

Полша затваря последните въглищни мини през 2049 г.

Полша затваря последните въглищни мини през 2049 г.

Протестът на миньорите ще бъде прекратен

Когато Полша бъде принудена да закрие електроцентралите на въглища, тогава Сърбия ще направи същото. Сега Сърбия произвежда 34 TWh електроенергия годишно и консумира 32 TWh, докато останалата част се изнася, отбеляза той.

Вучич обясни, че Сърбия обмисля изграждането на водноелектрическата централа Джердап 3 и подчерта, че не вижда причина някой да се противопоставя на проекта заради екологичните щети на река Дунав.

Сърбия е осигурила допълнителни количества природен газ с нов тръбопровод и добави, че няма да позволи на страната да стане най-големият вносител на електроенергия.

Въглищните региони – голямата въпросителна в Плана за възстановяване

Въглищните региони – голямата въпросителна в Плана за възстановяване

Парите за София от 560 млн. лв. на 360 млн. лв., но метрото остава