Военновъздушните сили на САЩ прогнозират, че ще се нуждаят от сериозно разрастване през следващото десетилетие или увеличаване на оперативните си ескадрили с близо ¼, за да запазят превъзходството си над държави като Китай и Русия.

Това обявиха американски официални представители пред "Ройтерс".

Секретарят на ВВС на САЩ Хийтър Уилсън заяви пред журналисти, че предварителните анализи, които частично са от класифицирана разузнавателна информация за възможните заплахи в периода 2025-2030 г., показват, че с настоящия размер ВВС на САЩ няма да могат да запазят превъзходството на Щатите.

"Военновъздушните сили са твърде малки за това, което държавата иска да направим", изтъкна Уилсън пред малка група журналисти преди реч.

Анализът на ВВС не включва разходите и Уилсън отказа да спекулира размера на средствата. Но подобно разрастване може да струва милиарди долари, тъй като ще е необходимо да се наеме допълнителен персонал за обслужване и повече самолети, включително изтребители, бомбардировачи и други, произведени от гигантите Boeing Co и Lockheed Martin Corp.

Уилсън смята, че Военновъздушните сили на САЩ ще се нуждаят от около 40 000 души персонал като част от плана да има общо 386 оперативни ескадрили, което е с 24% увеличение спрямо настоящите 312. Увеличението ще доведе до 717 000 военнослужещи във ВВС.

През 1987 г. ВВС на САЩ имаха 401 ескадрили. Ескадрилата често е от 18-24 самолета.