Военновъздушните сили на Великобритания са бомбардирали проправителствени сили в Сирия до границата с Ирак и Йордания през миналия месец, пише британският вестник "Съндей таймс".

Един сирийски войник е убит, а други седем са ранени.

Атаката е извършена преди месец. Изтребител "Тайфун" е пуснал 230-килограмова бомба Paveway IV по проправителствени сили по време на сблъсък в близост до база с британски и американски специални части в пустинята до Ал Танф на йорданско-иракската граница.

Бомбата е пусната в отговор на опит на силите на режима да се насочат към базата, която е използвана за обучаване на сирийски бунтовници от групата Maghawir al-Thowra, която се бори срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Базата е обградена от 54-километрова "зона за деескалация". Подкрепяните от сирийския лидер милиции са били инструктирани от САЩ да не се доближават.

Така за първи път Великобритания бомбардира проправителствени сили, откакто взе участие в западната коалиция, която бомбардира сирийската армия през април в отговор на информация, че Асад е използвал химически оръжия срещу цивилни.

Отделно британският вестник пише, че транспортен самолет за 44 милиона британски лири е сериозно повреден при инцидент в сирийската пустиня. Самолетът е с щети след твърдо кацане по време на тайна мисия. Британските специални части използват C-130J Hercules при мисии в Ирак и Сирия.