В началото на следващата година Wikileaks предвижда ново "суперизтичане" на информация, което ще бъде насочено срещу голяма американска банка. Това заяви основателят на сайта Джулиан Асанж, цитиран от lenta.ru.

Асанж заяви, че е готов да пусне десетки хиляди документи, които могат да "съборят една-две банки."

По думите му съществуваща "голяма американска банка" е обект на източване на информация.
Той не разкри името на финансовата институция, но подчерта, че разкритията ще доведат до сериозни разследвания в тази област и ще станат причина за кардинални реформи.

Асанж обеща, че ще разкрие истината в пълнота, без да спести никаква информация. Не разкри обаче какво ще струва цялата тази операция.

Асанж разказа, че Wikileaks разполага с огромни количества информация не само за банки и финансови организации, но и за големи фирми в други отрасли - енергиен, фармацевтичен, технологичен и други. Всичките тези данни биха могли да бъдат публикувани, едва когато се направят необходимите проверки и систематизация.

В същото време от Белия дом съобщиха, че президентът Барак Обама е крайно недоволен от изтичането на американски дипломатически документи. Говорителят Робърт Гибс окачестви като престъпници собствениците на Wikileaks и лицата, които са им предоставили поверителни американски официални документи.

Америсканските власти разпоредиха да се направи преглед на процедурите за опазването на поверителна информация. Министърът на правосъдието Ерик Холдър съобщи, че е започнато наказателно разследване за предоставените на сайта поверителни официални документи.