Гражданската война в Сирия може да бъде прекратена, само ако се раздели страната на няколко части. Това предлага коментаторът на „Уолстрийт джърнъл” (WSJ) Брат Стивънс.

Опитите на САЩ и Русия да договорят примирие търпят крах. За последните 5 години е имало 17 основни мирни инициативи за Сирия. Резултатът от тях са почти 5 млн. бежанци, други 8 млн. вътрешно разселени лица и 400 000 убити.

Според Брат Стивънс Обама няма време да постигне напредък за Сирия. Неговият приемник в Белия дом обаче трябва да предложи нови инициатива.

Една от първите стъпки трябва да стане отказа от идеята, че Сирия трябва да остане унитарна държава и да се пристъпи към разделянето на страната, смята Брат Стивънс.

Едната част може да се даде на алевитите. Тя ще се разпростира на Средиземноморското крайбрежие и ще гарантира политическото бъдеще на династията Асад.  Целта е да се привлече Русия за тази инициатива. Трябва да се приеме, че районите под контрола на сирийските кюрди да могат да се присъединят към Иракски Кюрдистан.

Срещу това ще се противопостави Турция, но САЩ трябва да гарантират, че тези райони ще са безопасни за населението от други райони на Сирия.

За оставащите региона на страната ще трябва да се погрижи НАТО. Алиансът трябва да изгони Ислямска държава от нейните цитадели. В същото време трябва да се помогне на Свободната сирийска армия да превземе Алепо и Дамаск.

Западът трябва да убеди Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ за създадат общ стабилизационен контингент.

Инициативата не е прецедент, признава Брат Стивънс. Той припомня, че САЩ и НАТО са разрешавали подобен проблем през 90-те години на миналия ХХ в. на Балканите и по специално на раздробяването на Титова Югославия на отделни държави.