Йозеф Фритцел е потвърдил, че е знаел, че действията му не са правилни и е мислил, че „сигурно се е побъркал".

Той е обвинен за това, че е държал затворена дъщеря си 24 години в подземие, и че е баща на седемте й деца е казал.

Това стана ясно от публикуваните в местната преса коментари и негови изказвания, цитирани от АП.

Йозеф Фритцел първоначално призна, че е изнасилил дъщеря си и има 7 деца от нея. Той също е информирал австрийската преса чрез адвоката си, че се е опитвал да се грижи да тайното си семейство.

Носил е цветя, книги и играчки в мрачното подземие под дома си в Амщетен.

Адвокатът му Рудолф Майер потвърди пред медиите, че Фритцел е написал бележките от затвора в Санкт Пьолтен (Източна Австрия), където е задържан до съдебния процес.

„Аз непрекъснато знаех, през всичките тези 24 години, че това, което правя не е правилно. Сигурно съм се побъркал, след като съм могъл да направя нещо такова," казва Фритцел, цитиран от адвоката си.

Припомняме, двойният живот на Фритцел излезе на бял свят миналия месец, когато най-голямата дъщеря на Елизабет Кирщин се разболява сериозно. Тя е била приета в болница в Амщетен, където в момента е в кома.

Докторите не успяват да намерят медицински документи на момичето и молят за съдействие телевизиите, които отправят апел към майката да отиде в болницата. Фритцел придружава Елизабет до болницата в Амщетен на 26 април.

„Опитах се да дам всичко от себе си, за да се грижа възможно най-добре за семейството си в подземието," коментира Фритцел.

„Когато ходех в бункера, носех цветя на дъщеря си, книги и плюшени играчки на децата," казва Фритцел. Той разказва как е гледал приключенски филми с децата си, докато Елизабет е готвила любимите им ястия.

„И тогава всички сядахме на масата и се хранехме заедно," споделя Йозеф.

По-късно той е казал на полицията, че е баща на седемте деца на Елизабет. Едното от тях умира малко след раждането. Три от децата му са живеели в подземието, а другите три са били осиновени от него и втората му съпруга.

В други коментари, публикувани в пресата, Фритцел споделя, че е израснал като единствено дете със „скромно положение".

Той допълва още, че майка му, на която той „много се възхищава", е изгонила баща му, докато Йозеф е бил на 4 години.

„Тя беше главата на семейството, а аз бях единственият мъж в него," е казал Фритцел за майка си.

Той смята, че приличното поведение и скромността са много важни, а Елизабет е спряла да се подчинява на правила, когато е била в пубертетските си години.

Фритцел твърди, че след като я заключил непрекъснато е обмислял как да я пусне, но се е страхувал, че ще бъде арестуван и че хората ще разберат какво е направил.

„Със всяка изминала седмица, когато дъщеря ми беше затворена, ситуацията при мен ставаше все по-откачена. Истина е, непрекъснато обмислях дали трябва да я пусна или не," казва той.

Фритцел, който винаги е искал да има голямо семейство, споделя, че е бил щастлив от факта, че Елизабет му е родила деца.

За да я подготви преди раждане, той й е носил медицински книги, кърпи, дезинфектанти и пелени, казва той. „Разбира се, Елизабет се страхуваше от раждането," допълва той.

По-рано днес Фритцел каза, че медиите представят случая „абсолютно едностранчиво", твърдейки, че „не е чудовище".