Yahoo заяви, че напуска Китай е спрян достъпът до услугите в континенталната част на страната "в знак на признание за все по-предизвикателната бизнес и правна среда", втори западен технологичен бранд, който напусна страната през последните седмици, съобщава "Ройтерс".

Компанията спря да предоставя съдържание за потребители, според изявление, публикувано на нейния уебсайт, което насочва потребителите на Yahoo и AOL поща към други връзки. Местните китайски медии съобщиха за хода на Yahoo във вторник.

"В знак на признание за все по-предизвикателната бизнес и правна среда в Китай, пакетът от услуги на Yahoo вече няма да бъде достъпен в континентален Китай от 1 ноември", каза говорител на Yahoo пред "Ройтерс" в имейл във вторник.

"Yahoo остава отдадена на правата на нашите потребители, свободен и отворен интернет. Благодарим на нашите потребители за тяхната подкрепа."

Ходът на Yahoo следва този на Microsoft Corp, която спря Linkedin в Китай миналия месец, отбелязвайки оттеглянето на последната голяма социална мрежа, собственост на САЩ в Китай.

Linkedin цитира "по-предизвикателна операционна среда и по-високи изисквания за съответствие в Китай".

Yahoo вече значително намали присъствието си в Китай през последните няколко години. Досега все още работеше с приложение за времето и някои страници, които показваха новинарски статии на чужди езици.

Yahoo навлезе в Китай през 1998 г. и през 2012 г. сключи сделка с Alibaba Group за продажба на дела си в гиганта за електронна търговия. Сделката също така позволи на Alibaba да получи правото да управлява Yahoo China под марката Yahoo за период до четири години.

По-късно Yahoo China затвори своята имейл услуга и уеб портал, но марката запази глобален център за изследване и развитие в Пекин до 2015 г., когато беше затворена.

Напускането идва, когато Пекин наложи нови ограничения на своите интернет компании в области от съдържание до поверителността на клиентите, както и нови закони.

В понеделник влезе в сила новият закон за защита на личната информация, предназначен да защити поверителността на данните на потребителите онлайн.

През май Verizon Communications продаде Yahoo и другите му медийни бизнеси на частна инвестиционна компания Apollo Global за 5 милиарда долара. Китайският уебсайт на технологичния блог Engadget, който също беше продаден в сделката, също беше недостъпен във вторник и показваше само съобщението на Yahoo, че вече не предоставя съдържание за потребителите в континентален Китай.