Япония и Индия подписаха историческо споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика, съобщават индийски медии и Ройтерс.

Споразумението отваря вратата за сътрудничество между индустриите на двете държави, макар че те се подписаха под други 9 документа в различни области за засилване на двустранното сътрудничество.

Двете държави се съгласяват да си сътрудничат в мирното използване на ядрена енергетика, с което се отбелязва историческа стъпка в ангажиментите за изграждане на партньорство за чиста енергия, каза премиерът Нарендра Моди след разговори с японския си колега Шиндзо Абе.

Сделката идва след тежки преговори, продължили над 6 години.

"Това споразумение е правна работна рамка, с която Индия ще действа отговорно в мирното използване на ядрена енергетика и също в режима за неразпространение на ядрени оръжия, въпреки че Индия не участва или не се е подписала под Договора за неразпространение на ядрени оръжия (NPT)", каза Абе.

"То е в съответствие с амбицията на Япония да създаде свят без ядрени оръжия", добави Абе, чиято страна традиционно заема твърда позиция по въпросите, свързани с разпространението на ядрени оръжия.

Той подчерта, че през септември 2008 година Индия е изразила намерението си за мирно използване на ядрена енергетика и също обяви мораториум върху ядрените изпитания.

САЩ, Русия, Южна Корея, Монголия, Франция, Намибия, Аржентина, Канада, Казахстан и Австралия също имат ядрени споразумения с Индия.

Според сделката между Ню Делхи и Токио Япония ще доставя ядрено гориво, оборудване и технологии.

За първи път Япония сключва договор с държава, която не се е подписала под NPT.

Отделен документ е подписан, според който Япония ще прекрати изпълнението на споразумението, ако Индия проведе ядрено изпитание.

Договорът беше подписан пред премиерите на двете страни.