Япония изпревари своя стар конкурент Китай, превръщайки се във втората най-голяма фондова борса в света. Японските акции са на обща стойност 6.17 трлн. долара, а търгуваните в Китай - 6.09 трлн. долара, съобщава "Блумбърг", цитиран Money.bg. 

След тях се нарежда борсата в Хонконг, чиито акции се оценяват на 5.1 трлн. долара. Безспорен лидер остава САЩ, чийто фондов пазар се оценява на малко над 31 трлн. долара.

Китайският фондов пазар изпревари японския в края на 2014 г., а след това се покачи до най-високото си ниво от над 10 трлн. долара през юни 2015 г. Акциите и валутата на втората световна икономика преживяват трудни времена през тази година на фона на ескалиращия търговски спор със САЩ, държавната кампания за намаляване на дълга и забавящата се икономика.

"Загубата на мястото в класацията от Япония е щетата, причинена от търговската война", каза Банни Лам, ръководител на изследването в CEB International Investment в Хонконг.

"Японският индекс е сравнително по-стабилен около сегашното ниво, но пазарната капитализация на Китай се понижи от пика си тази година", добавя той.

Основният китайски индекс Shanghai Composite изгуби повече от 16% през 2018 г., като е сред най-лошо представящите се в света, докато юанът спадна с 5.3% спрямо долара. 

"Пазарът вероятно ще продължи да се движи на ниски нива през следващите 2 месеца", предвижда Лайнъл Ийп, стратег във First Shanghai Securities.

"Но все още има шанс китайският фондов пазар да се възстанови с обща капитализация, изкачваща го отново на второ място в света. В крайна сметка икономическите основи все още са стабилни и темпът на растеж ще се възобнови след краткосрочен спад", обясни експертът.

Макар основният индекс на Япония Topix да спада с 3.9% тази година, японската борса остава един от най-добре представящите се пазари в Азия. За това допринесоха и покупките на борсово търгуеми фондове от Японската централна банка, като и силният растеж на приходите, който продължават да отчитат повечето компании.

Почти 60% от фирмите от индекса, които вече обявиха приходите си за текущия сезон, надхвърлиха очакванията на анализаторите.