Япония недоволства срещу проект на Русия за подводни кабели на спорните Курилски острови, информира ТАСС.

Правителството на Япония счита южната част на Курилите за окупирана територия и изразява крайно съжаление във връзка с началото на работата по поставянето на оптична комуникационна линия, заяви на пресконференция в Токио генералният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга.

Тази работа се извършва в условия на окупация, няма юридическо основание, противоречи на позицията на Япония по отношение на Северните територии, каза той и подчерта, че Токио изразява крайно съжаление.

По думите му правителството на Япония ще продължи преговорите за сключване на мирен договор с Русия.

Информационната агенция "Киодо" съобщи, че Япония е изложила позицията си пред Москва чрез посолството си в Русия. Японската държава е протестирала и пред правителството на Китай, тъй като се очаква в проекта да участват китайски компании.

Вестник Sankei писа, че на 5 юни руските власти са уведомили японското Управление за морска безопасност, което изпълнява функции на брегова охрана и спасителна служба, че от 10 юни до средата на октомври в южната част на Охотско море ще започне работа по свързване на Сахалин с южната част на Курилите с оптични кабели.

Държавният оператор "Ростелеком" планира проектът да бъде завършен през 2019 г. Той ще гарантира високоскоростен интернет за цялото население на Курилските острови, ще помогне за откриване на нови работни места и развитие на територията.

Очаква се подводните оптични кабели да предоставят интернет със скорост 40 гигабайта в секунда.