Японска сонда "бомбардира" астероид за проби. Японският космически апарат Hayabusa-2 използва експлозивен заряд на астероида, който изследва, съобщава БиБиСи.

Неговата мисия е да създаде изкуствен кратер на астероида Рюгу (Ryugu). Ако мисията е успешна, сондата се върне малко по-късно, за да събере проби от астероида, което може да помогне на учените да разберат как се е формирала Земята в ранната Слънчева система.

Според Kyodo News успехът на експеримента ще бъде потвърден едва в края на април. Експлозивното устройство, наречено SCI е разгърнато от Hayabusa-2 в петък. SCI е 14-килограмов коничен контейнер, прикрепен към Hayabusa-2 и с пластичен експлозив.

Той трябва да оформи дупка с 10 метра ширина в астероида. SCI успешно е отделeн от Hayabusa-2 днес на височина от 500 м над повърхността на Рюгу. Междувременно сондата маневрира, за да се скрие от другата страна на астероида, предпазвайки космическия кораб от летящи отломки.

Ако детонацията е успешна, изображенията от момента на взрива, трябва да бъдат заснети от малка камера, наречена DCAM3, която е разположена от сондата (Jaxa) на японската агенция за космически проучвания.

Камерата е предназначена за наблюдение на експлозията от разстояние от около 1 км и заснемане на снимки от експлозията на снаряда обратно към "кораба майка". Не е ясно колко време ще е необходимо тези образи да бъдат предадени обратно на Земята.

Ако всичко върви по план, Hayabusa-2 ще се върне след няколко седмици в кратера, за да събере проби от астероида, които не са били изложени на суровата околна среда.

Очаква се тези проби да разкрият жизненоважни данни, за да обяснят как са се формирали планети в ранния период на Слънчевата система.

Юичи Цуда, ръководител на проекта на мисията, по-рано обясни: "Очакваме точността на въздействието на SCI да бъде в радиус от 200 метра, което е много ... очакваме дупката да е някъде в този голям регион. Ще се опитаме да намерим този изкуствен кратер две седмици по-късно, като слизаме на по-ниска височина и извършваме обширни наблюдения."

Публикувано е и видео от тестовете на SCI на Земята:

Рюгу принадлежи към особено примитивен тип космически скали, известни като C-тип астероид. Това е остатък от ранните дни на нашата Слънчева система.

Смята се, че бомбардирането с космическа радиация в продължение на милиарди години променя повърхностите на тези планетарни градивни елементи. Така че учените искат да се доберат до по-дълбока проба, която не е променена от този процес.

Говорейки на 50-тата конференция за лунна и планетарна наука (LPSC) миналия месец, ученият от проекта Сеи-иширо Уатанабе обясни, че експериментът ще ни "предостави информация и за силата на повърхностния слой на Рюгу". Това може да помогне и да хвърли светлина върху начина, по който астероидът е развил характерна "въртяща се" форма.

Научните резултати показват, че Рюгу е образуван от свободни отломки, които са взривени от по-голям астероид и които след това са се събрали отново, за да образуват вторичен обект.

По време на конференцията, Юичи Цуда обяснява как екипът е решил къде на Рюгу да се издълбае изкуствен кратер. "Има две неща: първият приоритет е да се направи дупка на място, където лесно можем да идентифицираме кратер ... лесно за наблюдение, не прекалено трудно и не твърде неравно".

"Второ, някъде, колкото е възможно по отношение на кацане ... и ако тези неща не са налице се връщаме към първия приоритет".

Учените могат да изпратят Hayabusa-2 да се спусне в кратера по-късно, за да събере проби, но само, ако няма риск космическият кораб да се сблъска с астероида.

Япония успешно се приземи на астероида Рюгу

Япония успешно се приземи на астероида Рюгу

Сондата ще изстреля куршум на астероида