Най-малко 10 японски националисти стъпиха на оспорвани острови на фона на ескалиращия териториален спор с Китай, съобщи БиБиСи.

Припомняме, вчера флотилия от 20 японски кораба се отправи към спорните острови Сенкаку.

Външното министерство на Китай протестира остро пред Токио по повод акцията, като поиска „незабавно прекратяване действията, посягащи на суверенитета на Китай".

Активистите са плували до брега на остров Сенкаку ( японското наименование, а китайското е Дяоюйдао) след като флотилията е докарала до островите близо 150 души.
Бреговата охрана на Япония разпитва активистите, на които по-рано им е било отказан достъп до островите.

Причината активистите да се насочат към островите е да бъде почетена паметта на загиналите в района японци по време на Втората световна война. Също претендират, че островите са на Япония.

Ходът предизвика протести в Китай и остри критики от Пекин.

Повече от 100 души се събраха пред японското консулство в китайския южен град Гуангджоу, призовавайки Токио да остави островите, съобщава агенция Синхуа.

Антияпонски протести има също в Шенджен, Кингдао и Харбин.

Оспорваните острови в Източно Китайско море се намират до жизненоважна морска артерия, също така са обградени от залежи с газ.

За островите претендират и Тайван.

Японската страна твърди, че владее островите от 1895 година, но Пекин припомня, че на японските карти от 1783-85 година островите са обозначени като китайска територия.

След Втората световна война територията е бил под контрола на САЩ, след което предадена на Япония през 1972 година.

В Тайван и Китай обаче смятат, че Япония незаконно притежава Сенкаку.

В същото време японската страна опонира, че Китай и Тайван са започнали да претендират за островите през 70-те години на миналия век, когато е установено, че акваторията им е богата на полезни изкопаеми.