Според адвокатът на Йозеф Фритцел, той определя сведенията по делото като „едностранчиви", съобщава Би Би Си.

Въпреки това обаче признава, че е държал Елизабет затворена и че я е изнасилвал многократно.

Йозеф Фритцел е баща на седемте й деца, едно от които умира малко след раждането. Три от децата му са живеели в подземието, а другите три са били осиновени от него и втората му съпруга.

Елизабет, австрийката, държана затворена от баща си 24 години, е планирала да избяга от дома си малко преди Йозеф Фритцел да я затвори.

В писма, написани от Елизабет през 1984 г. и публикувани днес в австрийски вестник, тя описва намеренията и хобитата си.

Елизабет, сега на 42 г., е писала писмата до свой приятел само седмици преди баща й Йозеф да я затвори в подземието.

„След изпитите ще се преместя със сестра ми и приятеля й", пише 18-годишната Елизабет на свой приятел, чието име е отбелязано единствено с инициал И. Писмото е от 9 май 1984 г.

В друго писмо от 29 май 1984 г. тя пише за хобитата си - че обича да плува, да играе тенис и футбол. Тя споделя с него колко много обича да излиза с приятели.

„Обичам да слушам музика и да мечтая. Но не знам дали животът е направен само от мечти," пише тя.

В третото си и последно писмо от 3 август 1984 г., точно няколко седмици преди да изчезне, тя пише: „Стискай палци за мен. Когато получиш това писмо, вече всичко ще е свършило. Ще ти дам новия си адрес веднага след като се преместя."

В писмото има и снимка, на която е написала: „Мисли за мен! Сиси."

"Трябваше да ги убия всичките. Никой никога нямаше да разбере."

Й. Фритцел

По-рано адвокатът Рудолф Майер съобщи, че Йозеф Фритцел е защитавал и оправдавал действията си.

Фритцел непрекъснато е критикувал медиите, че представят случая „абсолютно едностранчиво" и твърдял, че „не е чудовище".

Престъпленията на Фритцел излязоха на яве, когато най-голямата дъщеря на Елизабет Кирщин се разболява сериозно. Тя е била приета в болница в Амщетен, където в момента е в кома.

„Без мен, тя никога нямаше да оживее. Аз бях единственият, който направи така, че тя да бъде приета в болница," твърди Йозеф Фритцел.

„Трябваше да ги убия всичките. Тогава нищо нямаше да се случи. Никой никога нямаше да разбере," добавя той.

За уединението и защитата на Елизабет и 5 от децата й в момента се грижат лекари в психиатрична клиника в Австрия.