Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Европа да не се огъва пред натиска и искането на САЩ европейските държави да увеличат разходите за отбрана, съобщава "Политико", позовавайки се на Ройтерс.

"Това е американското послание от много, много години. Категорично съм против да допуснем да бъдем тласнати в тази посока", каза той в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.

Според шефа на ЕК разходите на ЕС за развитие и хуманитарна помощ водят до недостиг на средства в областта на отбраната.

"Ако погледнете какво прави Европа в отбраната, плюс помощта за развитие, плюс хуманитарната помощ, съпоставката със САЩ започва да изглежда по-различно. Съвременната политика не може да е само повишаване на разходите за отбрана", поясни той.

По-рано тази седмица военният министър на САЩ Джеймс Матис призова страните членки на НАТО да увеличат разходите за отбрана или Вашингтон ще намали ангажиментите си в алианса. САЩ искат всички страни членки да отделят минимум по 2% от БВП.

САЩ към НАТО: Плащайте повече или ще правим по-малко

САЩ към НАТО: Плащайте повече или ще правим по-малко

Вашингтон ще "отслаби своя ангажимент"

По въпроса за Брекзит Юнкер изтъкна, че е скептичен, че за период от две години Великобритания може да договори излизане от ЕС и ново споразумение със съюза.

Той също разкритикува усилията на Лондон да сключи нови двустранни търговски споразумения.

"Никой, докато те са член на ЕС, няма право да сключва двустранни споразумения", предупреди той.