Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази предупреждение за икономическия спад на ЕС и подчерта, че съюзът трябва да се изправи пред предизвикателството да одобри "многостранността" пред "провинциализма", съобщава "Политико".

"Имаме стабилна икономика, но губи сила. Беше 30% от световния БВП преди няколко години, сега е 23-25%, и ние ще паднем под нивото от 20% през следващите няколко години", каза той в реч пред католически университет в Белгия.

До 15 години няма да има нито една страна членка на ЕС в Г-7 заради "растящата слабост на Европа", изтъкна той.

Отнасяйки се до растящата опозиция срещу глобализацията и търговските споразумения, шефът на Комисията се обяви за предпазливост и да не се надценяват възможностите на Европа сама да се опитва да разрешава предизвикателствата.

"Ние, европейците, сме обитателите на най-малкия континент на света, докато в същото време продължаваме да си мислим, че сме най-великите. Това не е истина", поясни той.

Вместо това Европа трябва да остане отворена за икономически обмен с останалата част от света и да не следва протекционисткия курс на президента на САЩ Доналд Тръмп.

За разлика от някой, който наскоро постигна изборен успех, твърдо подкрепям многостранността и да не се оттегляме, провинциализмът не пасва на сложността на днешния свят, смята той.

Според него решението на Великобритания да напусне ЕС е "трагедия".