Президентът на Украйна Виктор Юшченко и министър председателят Виктор Янукович обсъждат на среща в Киев условията за провеждане на предсрочни парламентарни избори, съобщава РИА Новости. 

Държавните глави обсъждат предложен от специална комисия законопроект, необходим за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Александър Турчинов, член на комисията, е заявил пред журналисти, че необходимият пакет законопроекти е изготвен и внесен за изменение на избирателното законодателство. Останали са незначителни моменти за съгласуване, което позволява внасянето на законопроекта още утре на пленарна сесия.

Припомняме, че президентът Виктор Юшченко подписа на 2 април указа за разпускане на парламенти и назначаване на извънредни парламентарни избори на 27 май. Върховната рада на Украйна обяви този акт за противоконституционен и отнесе въпроса към Конституционния съд.

На 26 април Юшченко подписа втори указ с дата за провеждане на избори на 24 юни.
Очаква се днес Конституционният съд да огласи решението си за това дали указът на Виктор Юшченко не е в противоречие с основния закон на страната.