Руски държавни служители са извършили сериозни нарушения в Крим, включително изтезания, алармира Организацията на обединените нации, цитирана от АФП.

От ООН предупредиха, че ситуацията с човешките права на анексирания полуостров "значително се е влошила" при управлението на Москва.

В нов доклад на Върховния комисар на ООН за правата на човека се отбелязва, че са документирани "големи нарушения на човешките права, такива като произволни арести и задържания, принудително изчезване, лошо отношение и изтезания и най-малко едно убийство".

Агенцията призовава Москва да спазва задълженията си като окупационна сила, да разследва всички случаи на изтезания, отвличания и убийства, извършени от членове на руските служби.

Стотици хиляди затворници незаконно са прехвърлени от Крим в руски затвори, според доклада, като се допълва, че най-малко трима задържани са починали, след като не са получили адекватна здравна грижа в ареста.

Осъжда се и решението на Москва да замени украинските закони с руски, както и принуждаването на хората да подадат документи за руско гражданство.

Държавните служители трябва да отхвърлят украинското си гражданство или са уволнявани, докато жителите на Крим, които правно не са квалифицирани за руски паспорт, се превръщат в чужденци на родната си земя, според комисарята.

Такива хора "не могат да притежават обработваема земя, да гласуват и да бъдат избирани, да бъдат регистрирани в религиозна общност, да присъстват на обществени срещи, да заема позиции в администрацията" и дори да си регистрират колата, установило разследването на ООН.

"Образованието на украински език е почти изчезнало от Крим", алармира организацията.

Докладът предимно е основан на интервюта, тъй като не се допускат правозащитници в Крим.