За първи път от десетилетия крайнодясна партия спечели места на регионални избори в Испания, съобщава Би Би Си.

Партия "Вокс" получи 12 места в парламента в Андалусия след вота в неделя. Прогнозите сочиха, че тя ще спечели пет места.

Популизмът завладява Европа

Популизмът завладява Европа

Всеки четвърти европеец гласува за популистка партия, пише "Гардиън"

Твърда по отношение на миграцията, "Вокс" може да се окаже ключова част при сформирането на коалиция в Андалусия.

Британската медия коментира, че това е поредният пробив на националистите, които засилват позициите си на Стария континент. Мнозина смятаха, че Испания е имунизирана заради неизбледнелите спомени от фашистката диктатура.

Крайнодесният френски политик Марин льо Пен поздрави "приятелите си" от "Вокс" за резултата.

Социалистическата партия управлява Андалусия от 36 г. Тя продължава да държи най-много места в региона (33), но не са достатъчни за самостоятелно управление, дори и при коалиране с леви партии.

Консервативната Народна партия зае второ място, макар че изгуби подкрепа. Лидерът на партията Пабло Касадо заяви, че се надява да сформира коалиция в региона с "Вокс" и дясноцентристката партия "Сиудаданос", която затвърди позициите си след вота. Трите партии събират мнозинство, ако се коалират.

Южният регион - най-многолюдният в Испания - се бори с висока безработица и е основна точка в Испания за мигрантите, които пресичат Средиземно море.

Резултатът от изборите е сериозен удар за премиера на Испания Педро Санчес. Това е първият тест за него от поемането на властта в Испания през юни.

Анализатори коментират, че от месеци има спекулации дали Санчес ще свика предсрочни избори, които да съвпаднат с местните и европейските през май 2019 г., но резултатът от Андалусия вероятно ще го разубеди.

Партия "Вокс" е основана през 2014 г. Тя е крайнодясна, популистка, антиимиграционна и антиислямска партия, но лидерът й Сантяго Абаскал вярва, че увеличената подкрепа за партията е заради "това, което милиони испанци мислят".

Партията предлага да "направи Испания отново велика".