Зачестиха инцидентите със самолети на Еърбъс през последните няколко седмици.

Австралийски пътнически самолет с 203-ма души на борда направи принудително кацане след като избухна пожар в пилотската кабина.

Самолетът Еърбъс А330 на авиокомпания „Джетстар" е изпълнявал полет от Япония до Австралия, когато пожарът в пилотската кабина е тръгнал близо до прозореца.

Пилотите са успели да го изгазят преди да приземят самолета в Гуам, съобщи БиБиСи.
От „Джетстар" заявиха, че всички  пътници на борда са останали невредими.

Припомняме, вчера Еърбъс А 320, който е имал проблеми с двигателя малко след като е излетял от Канарските острови, е кацнал принудително обратно на летище AENA. Самолетът е трябвало да извърши полет от Лас Палмас на остров Гран Канария до Осло, Норвегия.

По-рано днес авиокомпанията "Еърбъс" опроверга появилата се в медиите информация, че се преустановяват полетите на лайнерите А330 и А340, заради инцидента със самолета на Ер Франс в Атлантическия океан. "Еърбъс" е разпратила до своите клиенти писма със съобщение за надеждността на самолетите, в това число и Еърбъсите, снабдени с датчици за скоростта на въздушния поток.

Припомняме, самолетът на „Ер Франс" с редовен полет Рио де Жанейро - Париж и 228 души на борда изчезна от екраните на радарите преди седмица без пилотът му да подаде какъвто и да било сигнал за опасност. Машината е изпратила 24 автоматични сигнала за нередности и проблеми в различни системи, преди самолетът да се разбие над Атлантическия океан.