Германският федерален съд е издал заповед за арест на 29-годишен тунизиец, след като полицията е открива силно токсичен рицин в апартамента му в Кьолн, съобщава "Дойче веле".

Прокурорите считат, че тунизийският гражданин е наруши Закона за контрол на оръжията и разследват дали подготвя "сериозен акт за насилствена подривна дейност".

Притежанието на този силен токсин е ограничено от Международната конвенция за химическите оръжия от 1997 г. Рицинът причинява отказ на органите и смъртта може да настъпи в рамките на 36 до 48 часа, според германският институт Роберт Кох, който категоризира рицина като "потенциално биологично оръжие".

Заподозряният е пристигнал в Германия през ноември 2016 г., съобщава местният всекидневник Kölner Stadt-Anzeiger. Съобщава се и че е имал симпатии към ДАЕШ (Ислямската държава). Според медията, властите са го наблюдавали известно време и решават да действат, след като разбират, че онлайн е поръчал семена от рицин.

Говорител на полицията коментира, че не могат да изключат тероризъм като мотивация. Според ДПА, съпругата на заподозряния, която също е присъствала, не е заподозряна за участие в предполагаемите планове на мъжа.