Хакнати мейли, фалшиви “Туитър” профили, клевети и задкулисни сделки. Добре дошли в надпреварата за топ дипломатическата позиция в международните отношения – генерален секретар на ООН.

В крайна сметка победителят в играта ще стане светец – посланик за мир и глас на бедните и неоправданите. Но пътят към тази висока позиция е изпълнен с мини и капани.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе петото гласуване за избор на нов шеф на световната организация. В битката участват 9 претенденти. 15-те страни членки ще проведат тайно гласуване.

Към този момент водещ е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. На последните четири гласувания в ООН той зае първата позиция. Конкретно на 9 септември Гутериш получи 12 „окуражителни” гласа и два „обезкуражаващи” ( страните членки могат да дадат „окуражителен”, „обезкуражителен” глас или да не изразят мнение за кандидата).

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН се очаква да започне около 17 часа българско време

Бившият комисар за бежанците към ООН спечели по време на безпрецедентно открития селективен процес по стандартите на организацията. Всеки кандидат трябваше да представи своята визия пред 193-те страни членки в Общото събрание на ООН. Гутериш си спечели подкрепата със своя хумор, харизма и риторика. Но пътят му до победата може да бъде блокиран от ветото на една от петте постоянни членки в Съвета – най-вече се очаква от страна на Русия.

Москва твърди, че е време да се избере кандидат от Източна Европа, след като Бан Ки-мун от Южна Корея беше предпочитаният от Вашингтон кандидат преди 10 години.

Миналата седмица профил от името на португалеца в „Туитър” твърдеше, че е осигурена подкрепата на Москва, което води до спекулации, че битката фактически е приключила. Но впоследствие се оказа, че профилът е фалшив.

Втората позиция се заема от външния министър на Словакия Мирослав Лайчак, който се радва на изненадващо изкачване по стълбата, заемайки втората позиция, след като проруският премиер Роберт Фицо посети Москва четири дни преди третото гласуване. Тогава Фицо изрази критиката си към санкциите на ЕС срещу Русия заради Крим. По тази причина Лайчак може да бъде блокиран от ветото на една или повече западни държави в Съвета.

Третото място е заемано от бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, който почти със сигурност ще бъде блокиран от САЩ, твърдят дипломати. Вашингтон не е забравил позицията на Йеремич по отношение на независимостта на Косово. В западните държави има опасения, че той може да използва поста на генерален секретар като платформа за националистка риторика.

Обаче заплахата от вето ще бъде решаваща на следващото гласуване, когато постоянните страни членки ще гласуват с цветни бюлетини. Всеки кандидат, който получи цветна бюлетина сред „обезкуражаващите” гласове, ще знае, че надпреварата за него приключва.

Надеждите за избиране на първата жена за генерален секретар започват да се изпаряват. На последното гласуване челните три места са заети от мъже.

Хелън Кларк, бившият премиер на Нова Зеландия и ръководител на Програмата за развитие на ООН, е една от най-квалифицираните жени в състезанието. Но тя се представи по-лошо от очакваното на гласуването.

Най-голямата битка тази седмица, отбелязва британското издание, ще бъде на хиляди километри от централата на ООН – в българската столица София.

Официалната номинация на България Ирина Бокова, шеф на ЮНЕСКО, се представи под очакванията си на гласуването, което доведе и до задкулисна кампания за заменянето й с Кристалина Георгиева – еврокомисар по бюджета на ЕС.

Появата на няколко статии, атакуващи Бокова, в британската преса и други държави, принуди Бокова да се оплаче от „непристойно” клеветническа кампания. Консервативни и десни европейски политици също започнаха да говорят за Георгиева, като кулминацията настъпи с опита на германския канцлер Ангела Меркел да убеди Владимир Путин да я приеме на срещата на Г-20 в Китай по-рано този месец.

В медиите се появи информация, че Меркел се е опитала да склони руския президент да подкрепи Георгиева, което доведе до размяна на критики от страна на Берлин и Москва.

Георгиева също беше замесена в мръсни номера. На 9 септември мейл на един от екипа й беше подложен на хакерска атака. Мейли, препратени от един от топ съветниците на Георгиева до другите офиси, инструктира другите да атакуват Бокова. Лагерът на Георгиева определи опита като дискредитиращ.

В крайна сметка задкулисната игра ще бъде решена след днешното гласуване от премиера Бойко Борисов. Преди няколко седмици Борисов даде на Бокова 26 септември като краен срок за добро представяне на гласуването. Оттогава руски официални представители агитират за Бокова в опит да се държи Георгиева настрана.

Ако Русия може да получи за нея 10 „окуражителни” вота, би било трудно за Борисов да я премахне. Ако тя получи седем или осем, тя не е в безопасност”, каза Ричард Говън, експерт в Европейския съвет за външни отношения към ООН.

Ако Георгиева влезе в битката в последния момент, тя може да бъде блокирана от Русия. Тя е член на Европейската комисия, наложила санкции на Москва.

Изданието пише още, че Сирия, Украйна и други конфликти ще бъдат разменна монета в Съвета за сигурност при избора на новия генерален секретар.