Летовниците са изправени пред закъснения и дълги опашки на летище "Ел Прат" в Барселона. Днес е първият ден от стачка на охраната, която може да продължи през следващите седмици, информира Ройтерс.

Летището, второто най-натоварено в Испания след "Барахас" в Мадрид, е важно, тъй като много международни оператори и туристи се опитват да достигнат до курортния район по североизточното крайбрежие.

Пътници заявиха, че в някои части на летището хората трябват да чакат на опашки повече от час, особено в залата за заминаващи.

Служителите на компанията за охрана на летището Eulen организираха няколко едночасови стачки днес с искане за по-добри работни условия и повече служители. Те ще протестират по подобен начин на 6, 7, 11 и 13 август. Заплашиха на 14 август да стачкуват цял ден, ако не бъде постигнато споразумение.

Операторът на летището Aena, който е държавна собственост, предупреди, че може да глоби Eulen за неизпълнение на задълженията си заради "неофициална стачка" през юли.

Около 1000 пътници изпуснаха полетите си на "Ел Прат" от края на юли заради стачката, според Асоциацията на испанските самолетни компании.