Сблъсъци в парламента на Хонконг за втори път този месец, след като продемократичният лагер в града се опитва да блокира спорен законопроект, който забранява оскърбление на националния химн, информира АФП.

Снимка 479838

Източник: ЕПА

Боят възникна в парламентарна комисия, която разглежда законопроектите. Протестиращи продемократични депутати бяха изкарани от камарата от охраната след пререкания между политическите сили.

Комисията е без лидер от октомври 2019 г., което означава, че нито един законопроект не е стигнал до пленарна зала за гласуване, включително и този проектозакон, който криминализира осмиването или променянето на националния химн.

Продемократичните депутати използват процедури за предотвратяване гласуването на нов председател на комисията. Но през последните седмици пропекински политици предприеха действия за прекратяване на патовото положение.

Днес проправителственият лагер постави свой заместник на председателя на комисията, въоръжени с външно правно мнение, отбелязвайки, че имат право да прекратят безизходицата. Но продемократичният лагер контрира, че действията са незаконни, позовавайки се на правно мнение на адвокатите си в парламента.

Снимка 479837

Източник: ЕПА

По време на спречкването един от продемократичните депутати хвърли скъсани страници от книгата с правилата на парламента към опонентите си. Други пък се боричкаха с охраната.

Хаотичните сцени са поредното доказателство за дълбоката политическа криза, погълнала Хонконг.

Милиони хора излязоха по улиците на Хонконг миналата година да протестират с искане за демокрация. Демонстрациите първоначално започнаха в резултат на спорен законопроект за екстрадиране на жители на Хонконг в континенталната част на Китай. Впоследствие проектозаконът беше оттеглен.

Снимка 479835

Източник: ЕПА