"Тези хора са мобилни, образовани, глобално ориентирани и необременени от идеология. След 10 години именно те ще управляват тази страна." Страната е Турция, а младите хора там вече никак не са склонни да си мълчат, констатира Дойче веле.

Преподавател от гимназия в истанбулското предградие Кючюкчекмедже е обвинен в сексуален тормоз над ученичка. Но за провинението си той не е наказан и продължава да води часове. И тогава се случва нещо неочаквано: масово учениците напускат класните стаи, окупират коридорите, стълбищата и аулата на училището, издигайки лозунга "Няма да мълчим повече".

Какво е това - ученически бунт в страната на Ердоган? Ако ви звучи невероятно, би трябвало да се запознаете с резултатите от актуално изследване на реномираната турска социологическа агенция "Конда", пише "Зюддойче цайтунг". Официално те ще бъдат представени през януари 2019.

Проучването е проведено сред 5 793 турци на възраст над 15 години на различни места в страната - както в градове, така и в села. Един от изводите е, че днешните млади хора на възраст между 15 и 29 години не са толкова консервативни, колкото преди 10 години.

По-малко религия, по-малко забрани

Младите хора все по-малко спазват ислямските обичаи, например за молитва или пост по време на Рамазана. Само 6% от 15 до 29-годишните момичета и жени носят мюсюлманска забрадка, която изцяло да покрива косите им. Преди 10 години този дял е бил от 16 на сто. Мнозинството от анкетираните млади хора са заявили, че искат сами да си избират спътник в живота, а не семейството им. И още от изследването: 93% от младите турци ползват социалните медии, най-вече Фейсбук и Туитър. Кадри от ученическия протест още могат да се видят в YouTube.

"Турция е един вид социална лаборатория за последиците от урбанизацията и глобализацията", казва Бекир Аджирдър, ръководител на социологическата агенция "Конда". Неговият офис се намира в един от небостъргачите в Истанбул, които постепенно сменят облика на турската метрополия.

Аджирдър е свидетел на огромните промени в страната - самият той е от малък град в Анадола. Роден е през 1956 година - тогава 75% от населението на страната е било селско, днес делът му е спаднал до 7%. "В никоя друга страна няма толкова силна вътрешна миграция - от селото към града", казва по този повод Аджирдър. В резултат на това, според него, е настъпил "дълбок културен обрат". "До неотдавна беше просто немислимо млади хора да се целуват по улиците на турските градове, а днес го правят дори момичета със забрадки", казва експертът и припомня, че особено в провинцията всеки близък контакт на обществено място се е смятал за "грях".

А колко голям е политическият интерес на младите? "Днешната младеж не се интересува толкова от партиите, повече я вълнуват теми като екологията и защитата на животните. "А най-вече тя иска да се радва на живота, да живее щастливо", посочва шефът на социологическата агенция. Известно е, че президентът Ердоган искаше да оформи едно по-консервативно младо поколение турци. Успя ли да го постигне? В отговор турският социолог иронично се усмихва и казва: "Не всяка мечта се сбъдва". На въпроса каква Турция искат, 60% са отговорили - европейска. "Турция никога няма да стане като Иран", коментира по този повод Аджирдър.

Какво означават всички тези нагласи за властта на Ердоган?

През март догодина в Турция отново ще има избори за местни органи на управление. "От 16 години насам Партията на справедливостта и развитието (ПСР) неизменно пречели мнозинство. И това вероятно ще остане така още няколко години, защото Ердоган успява да манипулира хората в едно поляризирано общество с помощта на "страхове и емоции", казва шефът на Института "Конда" и твърди, че Турция се нуждае от вътрешно помирение.

А икономиката на страната? "Тя стагнира", казва социологът. Две трети от младите хора са зависими от помощта на родителите си. "Почти не им е останала надежда, затова и обръщат гръб на ПСР, но в същото време не знаят накъде да се насочат. Те се намират в нещо като сива зона", твърди Аджирдър. По думите му, все някога новото поколение ще вземе нещата в свои ръце. "Тези хора са мобилни, образовани, глобално ориентирани и не следват никаква идеология. След 10 години те ще управляват тази страна", убеден е шефът на социологическата агенция "Конда".