Членовете на германска крайнодясна група, арестувани миналата седмица, са планирали "шокиращи" мащабни атаки срещу джамии като тази, която беше извършена в Нова Зеландия миналата година. Това обяви говорител на германското правителство, цитиран от АФП.

Властите задържаха 12 мъже при полицейска акция в Германия в петък. Арестуваните са планирали големи атаки. През уикенда медии съобщиха, че групировката е планирала да извърши едновременно няколко мащабни атаки срещу мюсюлмани по време на молитвите.

В Германия задържаха 12 души за крайнодесен тероризъм и преврат

В Германия задържаха 12 души за крайнодесен тероризъм и преврат

Федералната прокуратура съобщи, че четирима германци са задържани за основаване и участие в "крайнодясна терористична организация"

Говорител на вътрешното министерство коментира на пресконференция в Берлин, че е събрана шокираща информация - има клетки, които са се радикализирали за много кратък период.

Щефан Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, отбеляза, че задачата на държавата и на това правителство е да защити свободното практикуване на религия в тази страна.

Според медии групировката е възнамерявала да използва полуавтоматични оръжия като при атаката в Крайстчърч, Нова Зеландия, през март 2019 г., при която загинаха 51 души в две джамии.

Предполагаемият тартор на групировката, който е познат на властите и чиито срещи и разговори са били подслушвани, е разкрил подробни планове на организирана среща със съучастници през миналата седмица.

Разследващите са научили за плана от човек, който е проникнал в организацията.

Списание "Шпигел" пише, че полицията в момента има списък с 53 крайнодесни, които се разглеждат като "опасни".