В Калининград неизвестни лица изляха розова боя над гроба на германския философ Имануел Кант. Освен това и паметникът на Кант, и паметникът на къщата, в която е роден и живял, са повредени. На паметника до една от сградите на Балтийския федерален университет "Имануел Кант" са разпръснати листовки с призив към учащите, в които Кант е обявен за враг, а името му е "чуждо", "езическо" и "враждебно", съобщава "Газета.ру".

Според публикацията на "Ню Калининград" служители вече са измили паметника от боята. На свой ред, в катедралата, до която е гроба на философа, се изчакват разследващите действия на полицията. В близост до катедралата са намерени листовки с друг текст, този път с призив към жителите на града. Авторите изразяват радостта си, че "името на германския Кант" няма да оскверни летището, за разлика от името на "Великата императрица на руската земя Елисавета".

Основателят на немската класическа философия Имануел Кант е роден през 1724 г. в Кьонигсберг и е починал там през 1804 г. Името му влиза в списъка за конкурса за имената на градските летища. При гласуването за име летище "Храброво" в Калининград с 24,750 - 34% от гласовете са за императрица Елисавета Петровна, а на второ място е Имануел Кант, получил 23,715 - 32% от гласовете.