Лекари обявиха извънредно положение за общественото здраве в индийската столица Делхи, тъй като качеството на въздуха в най-замърсения град в света достигна до нива, сравними с изпушването на най-малко 50 цигари на ден, пише "Гардиън".

Слабият вятър и по-ниските температури се посочват като причина за увеличените нива на замърсяване на въздуха. 

Индийската здравна асоциация призова за отмяна на предстоящия полумаратон, за да се предотвратят "катастрофални за здравето последствия".

Жителите на индийската столица са предупредени да не излизат от домовете си. Гъстият смог забави транспорта и доведе до подновяване на призивите към Индия и федералното правителство да предприемат мерки.

Ръководителят на правителството на Делхи Арвинд Кеджривал заяви, че градът се е превърнал в "газова камера". Местното правителство обмисля дали временно да затвори училищата.

Нивата на фини прахови частици (PM2.5) в Делхи днес достигнаха 710 микрограма на кубичен метър, което е повече от 11 пъти от безопасния лимит на Световната здравна организация.

Оказва ужасен ефект върху всяка част от тялото, каза доктор Авинд Кумар, ръководител на болница "Ганга Рам", който сравни показващия 999 индекс на качеството на въздуха (AQI) в района на Пурам с изпушването на 50 цигари на ден.

Качеството на въздуха в Делхи е изключително лошо заради вдигащия се прах по пътищата, откритите огньове, автомобилите, индустриалните емисии и горенето на култури в съседните щати. Но условията се влошават през зимните месеци.

През 2014 г. Световната здравна организация обяви, че Делхи е най-замърсената столица в света, изпреварвайки Пекин, Китай. Изследване от 2015 г. показва, че около половината от 4,4 милиона деца в Делхи имат проблеми с белите дробове.