Руското предизвикателство е реалистично, необходимо е да бъде прието много сериозно.

До това заключение достигат западните медии, анализирали военната част от посланието на руския лидер Владимир Путин пред Федералното събрание, пише вестник "Взгляд".

Според изданието американските потребители в социалните мрежи се шегуват, но Държавният департамент е разтревожен от "видеоанимацията с ядрена атака срещу САЩ".

САЩ скочи на Путин: Русия нарушава договора за ядрените сили със среден обсег

САЩ скочи на Путин: Русия нарушава договора за ядрените сили със среден обсег

По повод речта на Путин пред руския сенат

Западните медии са "шокирани" от демонстрацията на новите руски оръжия, които Путин разкри по време на посланието пред парламента. Няколко издания се съмняват дали Русия наистина притежава подобни оръжия, въпреки че в интервю за NBC Владимир Путин разсея такива съмнения.

Речта на Путин представлява "рязко усилване на напрежението" между Изтока и Запада, пише вестник "Вашингтон пост" в своя публикация.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" подчертава, че няма нито един независим коментар за правдивостта на заявеното от Путин, касаещо новите оръжия.

Пентагона: Не се изненадваме от думите на Путин, подготвени сме
Обновена

Пентагона: Не се изненадваме от думите на Путин, подготвени сме

"Невидимата" ракета на Путин наскоро се е разбила в Арктика...

Водещите американски издания се опитват да действат в същия дух като Държавния департамент, но не толкова последователно. Говорител на департамента подчерта, че Путин е показал само "видеоанимация" и е потвърдил, това което правителството на САЩ знае отдавна.

Тъй като няма независима информация за разработването на такива технологии, експертите по оръжия са шокирани.

"Вашингтон пост" нарече речта на Путин "послание към Вашингтон във връзка с неотдавна обявените от администрацията на Тръмп планове за разработване на нови ядрени оръжия".

Германски експерт: Оръжейните заплахи на Путин са химера

Германски експерт: Оръжейните заплахи на Путин са химера

Специалистът по космическа и авиационна техника Роберт Шмукер...

"Непобедимата" ракета на Путин е насочена към уязвимите точки на САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Руснаците си задаваха въпроси преди речта на Путин за това, което той планира в последния си мандат и те получиха отговор: Русия отново ще се превърне в суперсила, констатира изданието.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

"Путин демонстрира нови ядрени оръжия и предупреди Запада: "Слушайте"...Най-острите думи бяха насочени към САЩ", отбелязва "Блумбърг" и подчертава, че във Вашингтон посланието е чуто.

Не по-малко бурни са коментарите и в Лондон.

Виждаме засилване на заплахата за нашия начин на живот. Москва избра пътя на ескалацията и провокацията. Великобритания не може да отслаби защитата си, обяви военният министър Гавин Уилямсън.

Според "Индипендънт" риториката на Путин рязко се различава от "хвалебствената" реч на Доналд Тръмп за размера и възможностите на ядрения арсенал на САЩ.

Москва: С новите оръжия не влизаме в гонка, а просто поддържаме ядрения паритет

Москва: С новите оръжия не влизаме в гонка, а просто поддържаме ядрения паритет

Русия ще направи всичко за недопускане на военен сблъсък със САЩ

Британското издание Express излезе със заглавие "Путинското оръжие на Страшния съд".

Но не всички читатели в САЩ и Великобритания са съгласни с призива на медиите да се "спре Русия". Според РИА "Новости" пример за това са форумите на американските медии Time и Fox News и британския вестник "Дейли мейл", където читатели пишат, че ядрените оръжия на Русия и КНДР се възприемат като лоши, а на САЩ и Великобритания за отбрана.

В Германия наблюдатели отбелязват, че противоракетните комплекси на САЩ вероятно ще бъдат безполезни срещу новите супероръжия на Русия.

"Дойче веле" пише, позовавайки се на политолози, че адресът е бил към Запада. С използваната "грозна риторика" Путин се опитва да подтикне Запада към преговори и да приеме Москва като равноправен партньор.

Френското издание Le Figaro пише, че Путин напомнил за "непобедимия и отмъстителен военачалник с хегемонистични наклонности". Le Monde обяснява на читателите си, че патриотичната тирада още повече ще увеличили шансовете на Путин на президентските избори на 18 март.

Испанското издание El Pais анализира, напомняйки за действията на Русия в Сирия, Украйна, Прибалтика и "намесата в демократичния процес на Запад", че руското предизвикателство е реално и трябва да бъде взето сериозно.