Българи живеещи в района на Босилеград, Сурдулица и Враня, протестират на пътя за България през ГКПП- Рибарци.

За блокадата те се заканиха още вчера, а причината за протеста е изземването на автомобили с българска регистрация от страна на сръбските власти.

Българите се оплакаха, че колите им стоят запечатани в районните полицейски управления.
Българите са се организирали и са излъчили и инициативна група, която да организира протестите и да води преговори с властите.

Кампанията в Сърбия е започнала 22 октомври, когато влиза в сила ново постановление на сръбското правителство. То е със срок от един месец.

Според него колите с чужда регистрация нямат право да се движат на територията на Сърбия.
Мярката обаче не засяга само българите, а и унгарците във Войводина и румънците в областта, а техните коли също се изземват.

Действията на властите не са насочени към българското етническо малцинство, посочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обясни, че проблемът с колите с чужда регистрация стои и във вътрешността на страната, а не само за Западните покрайнини.

Касае се за автомобили, закупени и регистрирани в България, тъй като сънародниците ни, въпреки че живеят в Сърбия, имат фирми и бизнес в България.
Това е финансов проблем, тъй като новата разпоредба на правителство удря по джоба мнозина, коментира Каракачанов.

Той допълни обаче, че ВМРО е направило всичко необходимо, за да подкрепи българите в западните покрайнини.
Вчера е проведен разговор със заместник-министър Кючуков, изпратени са и два пъти вече протестни писма в Сърбия.

Според Каракачанов Министерство на външните работи трябва да вземе необходимите мерки, тъй като „макар и финансово, това е тормоз върху тези хора".

"Това е типично сръбско заяждане. Аз не виждам смисъл в него, особено при положение, че Сърбия заявява, че иска да влезе в Европейския съюз", коментира Красимир Каракачанов.