Започна първото заседание на новоизбрания състав на парламента в Мианмар. За първи път за последните повече от 50 години законодателният орган ще бъде представен предимно от демократично избрани депутати, които спечелиха своите места на исторически парламентарни избори през ноември 2015 година, съобщават световни агенции.

80% от местата в парламента се държат от Национална лига за демокрация (NLD) на Нобеловия лауреат за мир Аун Сан Су Чжи. NLD спечели на вота през ноември 2015 година 390 места в 664-местния парламент. Партия Съюз за солидарност и развитие (ССР), която преди контролираше законодателния орган, спечели само 42 места. Според конституцията на азиатската държава 25% от местата в парламента се държат от армията.

Новите парламентаристи заявиха, че са „въодушевени, леко напрегнати и загрижени”, но се „надяват на промени”.

Двете камари на парламента ще изберат по един кандидат-президент. Военните представители ще изберат свой кандидат-президент. Заедно двете камари ще гласуват трите кандидатури. Победителят ще стане президент, а другите двама ще станат вицепрезиденти.

Над 50-милионното население в държавата очаква NLD бързо да възстанови мира в Мианмар, раздиран от етнически противоречия.

Според конституцията от 2008 година Аун Сан Су Чжи не може да стане президент, защото децата й не са граждани на Мианмар.