Гласуването в решаващи държавни избори започна в столицата на Индия, където Хиндуистката националистическа партия на премиера Нарендра Моди, подкрепена от национални победи, се надява да върне властта след 22 години на страничната линия, предаде "Дойче веле".

Около 14,6 милиона души са регистрирани за участие в изборите, чиито резултати ще бъдат обявени във вторник.

Партията на Bharatiya Janata (BJP) на Моди се изправя срещу главния министър на Ню Делхи Арвинд Кейривал и неговата партия Аам Аадми, или партията на "обикновения човек". През последните пет години на власт партията на Kejriwal се фокусира върху подпомагането на бедните в държавата чрез обновяване на държавните училища и осигуряване на автобусни такси за жени и електрически и здравни субсидии.

Кампанията на Моди влоши индуистко-мюсюлманските отношения и позиционира изборите като референдум за близо два месеца протести за противоречивия нов закон, който изключва мюсюлманите от бърз път до гражданство. В нощта преди да започнат избори, БПП изпрати съобщения до избирателите, в които ги призова да гласуват за партията, ако искат митингите да приключат.

Партията се надява също така решението на Моди от миналото лято да отнеме мюсюлманското мнозинство Кашмир от полуавтономния му статус да получи хиндуистки гласове.

Въпреки че тези стъпки са се оказали благоприятни сред привържениците на BJP, тепърва ще се променят в урните. Партията загуби две държавни избори миналата година. Проучванията прогнозират поредната победа на партията Аам Аадми в държавното събрание на 70 места.

Ако партията на Моди спечели, това би могло допълнително да засили проиндуистката програма на BJP, докато поражението ще бъде друг удар върху политиките му.

BJP не е на власт в Ню Делхи от 1998 г., когато Конгресната партия дойде на власт. Партията на Аам Аадми управлява държавата след победата на свлачището през 2015 г., където завоюва 67 от 70 места, само година след като BJP спечели националните избори.