Полицейска хайка за белгийски военен беглец, за когото се смята, че питае десни екстремистки симпатии, продължава вече повече от пет дни, съобщава ДПА.

Силите за сигурност са извършили претърсвания през нощта на 10 къщи, принадлежащи на хора, за които се смята, че са близки до заподозрения, се уточнява в изявление, публикувано от прокуратурата.

46-годишният войник, идентифициран като Юрген Конингс в белгийските медии, е изчезнал от дома си в близката община Дилзен-Стоккем на холандската граница в понеделник.

Властите смятат, че той е въоръжен и заявиха, че може да има намерения да навреди на редица институции и хора, включително топ вирусолога на страната.

Те предупредиха обществеността да не се приближава до мъжа, който е в списъка на страната за наблюдение на терористи.

Вчера Интерпол публикува известие за издирване, в което се посочва, че заподозреният се издирва за "заплаха от терористична атака срещу лица и управлението".

Превозно средство, използвано от беглеца, е било намерено късно във вторник. Полицията е открила четири противотанкови ракетни установки и боеприпаси в тях.

Германската и холандската полиция участват в продължаващото издирване в района на Лимбург на границата с Холандия.

В четвъртък беше назначен съдия, специализиран в дела за тероризъм, по казуса, който касае опит за убийство и нарушаване на закона за оръжията в контекста на тероризма.