Защо терористът от Локърби все още е жив, питат се лекарите. Преди година либиецът Абделбасет Ал Меграхи беше освободен, защото медиците му даваха най-много три месеца живот.

Година след това, Меграхи е все още жив, макар и да не е ясно точно в какво състояние се намира.

След вътрешнополитически и дипломатически скандал, около атентатора от Локърби вече се появи и медицински, пише Уол стрийт джърнал.

През 2008-а лекарите му поставиха диагноза рак на простатата. Миналото лято беше констатирано и че болестта е в последен стадий, реагира лошо на лечение и неговото състояние се влошава практически ежедневно.

След завръщането си в Либия Меграхи бе настанен в специално отделение за интензивни грижи. Започна и химиотерапия.

Фактът, че либиецът е все още е жив, изненадва не само видния британски онколог професор Карол Сикора, който е един от четиримата лекари, поставили смъртоносната диагноза на Меграхи.

Все пак обаче Сикора отбелязва, че нито един лекар не може да знае със сигурност кога пациентът му ще умре. Още повече ракът е трудно предвидима болест.

Същевременно изданието Уол стрийт джърнал отбелязва, че нито един лекар, зает по случая Меграхи, не е казал точно, че му остават само три месеца живот. Британското правителство от своя страна използва точно този факт, за да омилостиви семействата на 270-те жертви на атентата след като освободи либийския терорист.

Преди месец британският премиер Дейвид Камерън обяви, че освобождаването на Меграхи е било погрешно, защото той е „най-големият масов убиец в британската история".

Случаят „Локърби" отново влезе в светлината на прожекторите, след като се появи информация, че Меграхи е бил освободен, за да бъде реализирана доходоносна сделка на „Бритиш Петролиум" с Либия.

Абделбасел ал Меграхи бе осъден през 2001 г. на доживотен затвор. И до момента той не се признава за виновен. Жалбата срещу присъдата му беше отхвърлена през 2003 г.

На 20 август 2009 г. той беше освободен от затвора в Шотландия по хуманитарни причини, след като стана ясно, че вероятно ще умре до три месеца от рак на простатата.

Абделбасет ал Меграхи беше посрещнат като герой при пристигането си в Либия. Освобождаването му предизвика доста противоречиви реакции сред международната общност.