Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан заяви, че е готов да се ваксинира с продукта на AstraZeneca, но все още не е дошъл редът му, информира АП.

Германия затегна мерките по границата

Германия затегна мерките по границата

Също от днес всеки пристигащ в Германия със самолет ще трябва да показва тест

Във вторник германска независима експертна комисия за ваксините обяви, че ваксината на британско-шведската компания трябва да се прилага само при хора на възраст над 60 г. заради нарастване на случаите на необичайни кръвни съсиреци дни след ваксиниране. Германското правителство наложи препоръката и обяви, че ваксината няма да се поставя на хора на възраст под 60 г., въпреки че може да има изключения след консултация с лекар.

Запитан дали е готов да се ваксинира с тази ваксина, 40-годишният Шпан отговори: "Да, ще се ваксинирам с AstraZeneca без резерви и без да се колебая."

Той поясни, че случаите трябва да се разглеждат индивидуално. По думите му има ситуации, при които има риск от образуване на кръвни съсиреци, но той не вижда риск за себе си и е готов да се ваксинира.

 Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Седем души са починали, с първи дози са ваксинирани 2,27 млн. германци

Междувременно германският президент Франк-Валтер Щайнмайер получи първата доза от ваксината на AstraZeneca, съобщават от прессекретариата на държавния глава, предаде АФП.

"Доверявам се на разрешените ваксини в Германия. Ваксинирането е решаваща крачка по пътя към преодоляване на пандемията. Възползвайте се от възможностите. Включете се", призова той.