Зелените и Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел постигнаха съгласие да продължат коалицията си в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, съобщава ДПА.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е сигнал, че след парламентарните избори в Германия през септември двете партии могат да съставят коалиционен кабинет.

Зелените спечелиха изборите в провинцията през миналия месец.

Решението да продължат коалицията с ХДС не дойде лесно за Зелените. Много партийни членове се надяваха на по-ляво управление с участието на социалдемократите и либералната Свободна демократическа партия.

Загубата на Меркел на местния вот може да промени облика на федералната политика

Загубата на Меркел на местния вот може да промени облика на федералната политика

Това не бе добра изборна нощ за ХДС

Отне два опита на премиера на провинцията Винфрид Кречман от Зелената партия да прокара плановете за коалиция на дълги срещи на партийното ръководство. В крайна сметка 2/3 от ръководството на Зелените се съгласи коалицията да продължи. Предимно най-младите членове на партията са против плановете на 72-годишния премиер, тъй като считат, че партията на Меркел, която понесе сериозна загуба на изборите, вече не е партньор за прокарване на амбициозни климатични политики.

По-късно ХДС подкрепи продължаване на коалицията със Зелените.

Следващата стъпка е започване на проучвателни разговори в събота преди да се пристъпи към коалиционни преговори.

Изборите в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц поставиха начало на "суперизборна година" в Германия, където ще се проведат избори в още няколко провинции преди кулминацията през септември 2021 г., когато ще се състоят федералните парламентарни избори.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се оттегля от политиката след 16 г. на власт. Въпреки че в последно време изгуби доверие сред избирателите, ХДС се очаква да води още едно национално коалиционно правителство. Избирателите изглежда не са много впечатлени от новия лидер на ХДС Армин Лашет. Само 19% от германците смятат, че той е добър наследник на Меркел, което е спад с 3% спрямо предишното проучване. Анкета показва, че лидерът на Бавария Маркус Зьодер е фаворит за следващ канцлер на Германия.

Ако федералните избори се провеждат днес, консерваторите ще получат 27% подкрепа, което е със 7% спад спрямо последните избори, докато Зелените ще увеличат подкрепата си с 2% до 22 на сто. Социалдемократите остават с непроменени 16%.