Украинският президент Володимир Зеленски е бил глобен за нарушаване на правилата срещу COVID-19 в страната, след като е посетил кафене в град Хмелницки.

Това обяви самият той пред журналисти в града на Чернигов на 10 юни, като призна, че глобата му е правилно наказание.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 3 юни каналът на Президентската служба на Telegram публикува снимка, на която Зеленски седи на една маса с други длъжностни лица, включително началника на щаба на президента Андрий Йермак, първия заместник-ръководител на кабинета на президента Сергий Трофимов, управителя на Хмелницки Дмитро Габит, както и кмета на Хмелницки Александър Симчишин.

Забраната на правителството да се сервират храни и напитки  на закрито е била  до 5 юни. Само на откритите места е било разрешено да предоставят услуги, като не повече от четирима посетители на масата едновременно.

На 4 юни заместник-министърът на вътрешните работи Антон Геращенко заяви, че полицията ще разгледа евентуалното нарушение на карантинните правила от Зеленски и служителите, които го придружават в Хмелницки, и ще ги изпрати пред съда.

По-късно Зеленски заяви, че е готов да плати глоба, ако закритата му среща в кафенето в Хмелницки бъде счетена за нарушение на правилата на карантината.

Главният лекар на Украйна, заместник-министърът на здравеопазването Виктор Ляшко, който е седял на друга маса в същото кафене, заяви, че няма нарушения на карантината, тъй като това е инспекционно посещение.

Припомняме, че в края на май австрийският президент Александър Ван дер Белен се извини заради нарушение на въведените мерки срещу разпространение на коронавируса.

Той останал в ресторант във Виена след разрешеното работно време на заведението.