Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили се опитват да настъпят в района на Донбас и Харков.

Във вечерното си видеообръщение той отбеляза, че ситуацията на фронтовата линия остава трудна.

"Ситуацията на фронта е тежка. Въпреки изключително големите загуби, окупаторите продължават да се опитват да настъпят в района на Донецк, да се укрепят в района на Луганск, да пробият в района на Харков, те планират нещо на юг", предупреди украинският лидер.

Той изтъкна, че Русия е "пропиляла" войските си в Донецк, припомняйки факта, че руските сили все още не са превзели областта въпреки прогнозите, че ще се укрепи в района преди зимата.

"Те казаха, че ще превземат Донецка област през пролетта, лятото, есента... Зимата започва още тази седмица", подчерта Зеленски и допълни, че там Москва губи "стотици мобилизирани и наемници ежедневно".

ISW: Русия се бори с недостиг на работна ръка и остаряла техника заради войната

ISW: Русия се бори с недостиг на работна ръка и остаряла техника заради войната

Москва постига незначителни успехи в Украйна, но напредва бавно

Наскоро той предположи, че Русия може да нанесе нови ракетни удари по Украйна през следващите дни и предупреди военните сили и гражданите да бъдат подготвени за трудна ситуация.

Източният регион Донбас в Украйна обхваща областите Луганск и Донецк, където от месеци се водят ожесточени боеве между украинските и руските сили. Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "трябва да сме подготвени за повече бежанци към останалата част на Европа".

Той уточни, че напливът от бежанци е заради "умишлената атака на Русия срещу критични услуги, отопление, електричество, вода и газ" в Украйна.

"Русия използва брутални атаки с ракети и дронове, за да остави Украйна на студено и тъмно тази зима. Президентът Путин се опитва да използва зимата като оръжие, да принуди украинците да измръзнат или да избягат", подчерта Столтенберг.

Украйна очаква нови руски удари тази седмица

Украйна очаква нови руски удари тази седмица

Зеленски: Докато имат ракети, руснаците няма да се успокоят