Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленски разкри част от плана си за прекратяване на войната в Донбас, съобщават "Комерсант" и РИА Новости.

В интервю за телевизионния канал "Украйна" той обяви мерки, които възнамерява да предприеме за прекратяване на конфликта. Комикът поясни, че целта на първия етап е прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Зеленски отвял Порошенко с близо 1,7 млн. гласа

Зеленски отвял Порошенко с близо 1,7 млн. гласа

На изборите са гласували 18 893 864 граждани

Мисля, че не можем да си позволим дълъг процес. Защото всеки ден ние започваме утрото с новини колко наши деца са загинали в Източна Украйна, каза той и поясни, че това е трагедия за всяко семейство и всяка човешка съдба.

Зеленски е уверен, че Киев трябва да възобнови "изплащането на пенсиите на жителите на териториите, които не са под контрола" на украинското правителство. По думите му не само трябва да се подаде ръка, но и да се възстановят отношенията.

Трябва да започне да се изплащат пенсиите на хората. Пенсиите на хората, които живеят там. Те са същите украинци...Всичко това е информационна война, изтъкна той.

Порошенко и Зеленски дадоха кръвни проби за алкохол и наркотици преди TV дебата

Порошенко и Зеленски дадоха кръвни проби за алкохол и наркотици преди TV дебата

Поиска от държавния глава да направи теста

Зеленски изрази готовност да проведе преговори с руския президент Владимир Путин. В същото време той се закани, че никога няма да пожертва територия и хора.

Целостта на Украйна трябва да се запази, категоричен той.

Владимир Зеленски спечели първия тур на президентските избори с 30% подкрепа. Втори е действащият лидер Петро Порошенко с почти 16%. Балотажът ще се проведе на 21 април.