Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че причините за катастрофата на военен самолет, при която загинаха 26 души, ще бъдат разследвани незабавно и безпристрастно, предаде "Ройтерс". 

Военен транспортен самолет с кадети от военновъздушните сили катастрофира и избухна в пламъци близо до магистрала в североизточна Украйна вчера вечерта.

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че на борда на самолета са били 27 души - седем членове на екипажа и 20 ученици. Само един кадет успял да оцелее.

"Вчера в резултат на ужасна трагедия Украйна загуби 26 от своите достойни синове", написа Зеленски във Facebook.

"Настоявам причините за тази самолетна катастрофа да бъдат незабавно изяснени и разследването да бъде обективно и безпристрастно."

Той обяви събота за ден на траур.

Военен самолет се разби край украинския Харков
Обновена

Военен самолет се разби край украинския Харков

25 са жертвите от 27 души, които са се намирали на борда

Самолетът Ан-26 Антонов се разби при опит за кацане по време на учение, съобщи министерството на отбраната на Украйна, като добави, че черните кутии с полетните данни са намерени.

Украинските власти заявиха, че разследват четири възможни причини за катастрофата - техническа неизправност, свързана със самолета; неправилно изпълнение от екипажа; неправилно изпълнение от управление на полета и неадекватна поддръжка.

Службата за държавна сигурност, украинска правоприлагаща агенция, съобщи, че самолетът е катастрофирал пет минути, след като командирът на екипажа е поискал да кацне, след като левият двигател на двумоторния самолет е отказал.

"Според предварителната информация кадетите не са контролирали пряко самолета - всички полети са били изпълнявани от командира на екипажа", се казва в изявление на Държавната служба за сигурност.

Катастрофата се е случила на около 2 км (1,2 мили) от военно летище.

Кадетите бяха от Харковския университет на ВВС, който се ръководи от министерството на отбраната.

Правителството заяви, че са преустановени учебните полети на подобни типове самолети.