Нюйоркчанка се е излекувала от човешкия имунодефицитен вирус след трансплантация на стволови клетки с рядка мутация, която блокира ХИВ вируса, съобщава "Уол Стрийт Джърнъл".

По този начин тя се превръща в първата жена в света, победила болестта благодарение на това лечение.

През 2017 г. на жената - на средна възраст и страдаща от левкемия, са били присадени два вида стволови клетки - от възрастен неин роднина и от кръвта от пъпната връв на новородено, с което няма родствена връзка.

Стволовите клетки, използвани при лечението, са имали мутация на гена CCR5, през който обикновено прониква ХИВ в клетките на имунната система. Тъй като въпросната мутация е способна да блокира този ген, проникването на вируса е възпрепятствано.

Почина откривателят на вируса на СПИН

Почина откривателят на вируса на СПИН

Проф. Люк Монтание свидетелства в защита на българските медици в Либия

Клетки с този вид мутация са били приложени и на още трима пациенти с рак, които са влезли в ремисия от ХИВ благодарение на лечението.

Според лекарите жената, която не е проявявала симптоми на ХИВ от края на лечението си през октомври 2020 г., е навлязла в дългосрочна ремисия. В случай че ремисията се запази, може да означава, че вирусът е победен.

Посочва се и че за разлика от хората, които успяват да контролират болестта чрез дългосрочно фармакологично лечение, в тялото на въпросната пациентка няма вируси, способни да се размножават.

Маршал Глесби, завеждащ Клиниката по инфекциозни болести към медицинския център "Уейл Корнел" и Пресвитерианската болница в Ню Йорк, подчертава, че лечението изглежда обещаващо и може би е приложимо за широк кръг от хора, тъй като не е необходимо кръвта от пъпна връв да е генетически съвместима с пациента реципиент.

Откриха нов, по-агресивен вариант на ХИВ в Нидерландия

Откриха нов, по-агресивен вариант на ХИВ в Нидерландия

С него вече са заразени над 100 души